- Det handler om vår framtid

Ungdommens fylkesting forbereder seg på å lede skoledebatter i fylket. De mener det er viktig at ungdom bruker stemmeretten sin og at debatter og valg på skolene kan bidra til dette.
Sist oppdatert 15.08.2019
Frøydis Sund, Mia Nybakk, Isak Formoe, Vera Heide, Maiken Køien Andersen, Gytis Blazevicius, Olea Hildrum, Bjørn Kristian Eide, Hedda Johansen og Guro Sønstebø.
Frøydis Sund fra Likestillingssenteret (til venstre) hadde debattkurs med ungdom som skal lede skoledebatter før valget: fra venstre Mia Nybakk, Isak Formoe, Vera Heide, Maiken Køien Andersen, Gytis Blazevicius, Olea Hildrum, Bjørn Kristian Eide, Hedda Johansen og Guro Sønstebø. Foto: Marit Thobiassen Strande

- På den måten er vi med på å påvirke samfunnet. Det er jo ungdom som skal leve framover med de valgene som blir gjort i dag, sier Maiken Køien Andersen.

Sammen med 8 andre fra Ungdommens fylkesting får hun opplæring av Frøydis Sund ved Likestillingssenteret for å styre skoledebatter på de videregående skolene i Hedmark.

Maiken har vært med på å lede skoledebatter tidligere, men for Isak Formoe er det første gang.

- Jeg synes det er viktig at ungdomspartier får vise seg fram. Dette er en arena der de treffer ungdommer. Det er ikke alle unge som oppsøker stands der politikerene står, sier han.

Maken Køien Andersen og Mia Nybakk øver seg på å holde åpningsinnlegg på skoledebatter. Frøydis Sund fra Likestillingssenteret veileder. Foto: Marit Thobiassen Strande

- Viktige skolevalg

Begge er enige om at både skoledebattene og skolevalgene er viktige for ungdom.

- I debatten får de et slags lynkurs i hvordan partiene mener at samfunnet skal bygges opp. Jeg tror det er en bedre måte å lære om politikk på enn å høre en samfunnsfagslærer forklare, sier hun.

De har også tro på at skolevalgene er med på å bidra til at flere unge stemmer.

- Skolevalget er jo rigget som et vanlig valg, og da ser de kanskje at det ikke er så skummelt å stemme når de skal gjøre det på ordentlig, sier Maiken.

Ønsker lavere alder

Isak skulle ønske grensen for å stemme ble flyttet til 16 år.

- For eksempel er det mange som har vært involvert i klimakampen som er for unge til å være med å påvirke ved valget, sier han.

Uansett synes han det er viktig at ungdom bruker stemmeretten sin så fort de er gamle nok.

- Det er viktig å støtte det største godet vi har i dette landet, som er demokratiet, sier han.