- Spennende med læretid i Barcelona

I september reiser 33 lærlinger fra Hedmark og Oppland for å ta 14 uker av læretiden sin i utlandet. 7 av disse drar til Barcelona.
Sist oppdatert 16.08.2019
Martin Brevik, Malin Hemstad, Vilde Heino, Sara Voetmann Berntsen, Maja Isabella Eriksson, Terje Wernsen Kleven og Amund Øyhus Mathisen.
14 uker i Barcelona: fra venstre Martin Brevik, Malin Hemstad, Vilde Heino, Sara Voetmann Berntsen, Maja Isabella Eriksson, Terje Wernsen Kleven og Amund Øyhus Mathisen. Foto: Marit Thobiassen Strande

- Det blir annerledes enn å jobbe i Norge, og det blir spennende å se hva de gjør annerledes, sier Maja Isabella Eriksson.

Hun er lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget og skal jobbe på en skole for de minste barna, som i Spania begynner på skolen når de er 3 år.

Vilde Heino legger til at det også blir spennende med spansk mat og ikke minst et fremmed språk.

- Dessuten blir det fint å være litt mer selvstendig, legger hun til.

Hun skal jobbe på et eldresenter som helsefagarbeider.

Begge synes Barcelona ser ut som en fin plass.

- Dessuten er det ikke så langt hjemmefra og ikke så veldig annerledes fra Norge, legger Maja til, noe hun synes er en trygghet.

Begge er enige om at et utenlandsopphold er bra å ha på cv-en.

33 lærlinger til 6 land

Til sammen er det 33 lærlinger som reiser til 6 destinasjoner innenfor 12 fag i september.

- Vi har en overvekt av lærlinger innen helsefag og barne- og ungdomsfag. I år har vi også læringer innenfor frisør, elektriker, reiseliv, kontor og administrasjon, salg, dataelektronikk, rørlegger, institusjonskokk, bakefag og IKT-servicefag, sier Gry Vist ved Internasjonalt servicekontor.

Hun understreker at alle kan søke om et utenlandsopphold gjennom dem uavhengig av hvilket fag de er lærling i. Internasjonalt servicekontor vil hjelpe dem å finne en arbeidsgiver i utlandet.

I høst fordeles lærlingene på 6 byer i 6 land: Bournemouth i England, Cork i Irland, Alghero i Italia, Barcelona i Spania, Freiburg i Tyskland og København i Danmark.

Oppholdet starter med 2-3 ukers språkopplæring, alt etter hvilket land de skal være i.

Midler fra Erasmus +

Internasjonalt servicekontor sender ut mellom 60 og 80 lærlinger hvert år fordelt på to puljer, en i januar og en i september.

Oppholdet finansieres av Erasmus +, EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett.

Internasjonalt servicekontor er et samarbeidsprosjekt mellom Hedmark fylkeskommune og Oppland fylkeskommune. Kontoret begynte sin virksomhet i 2002 etter initiativ fra Gjøvik Næringsråd og Opplæringskontoret for håndverks- og industrifag på Gjøvik.

Internasjonalt servicekontor