Hvert lys er ett for mye

Hvert år tennes det lys for å minnes drepte og skadde i Hedmark-trafikken. I 2018 omkom 10 personer og 250 ble skadet på vegene i Hedmark.
Sist oppdatert 10.01.2019
Lys i vegkanten

Lysmarkeringen i Hedmark er lagt til Våler 10. januar. Langs fylkesveg 508 Vålgutua, gjennom Våler sentrum, tennes det lys for omkomne og skadde i Hedmark-trafikken. Det tennes også lys for hedmarkinger som døde i trafikkulykker utenfor fylket i 2018.


- Når noen dør fra en, gjør det vondt. Fryktelig vondt. Det er som om et lys blir slukket. I kveld skal vi tenne lys, og det er både trist og godt å se disse lysene i kveldsmørket. Et lys skal tennes for hver skadde og drepte i trafikken i Hedmark i fjor. La det synke inn at hvert eneste lys er et menneske, sier Anne Karin Torp Adolfsen, fylkesråd for samferdsel i Hedmark fylkeskommune.


Lysmarkeringen er viktig både for ofre, etterlatte og pårørende. Etter fakkeltoget fra kommunelokalet, er det minnemarkeing i Våler kirke.


- Selv om veiene stadig blir bedre og bilene tryggere og tryggere, er vi dessverre fortsatt langt unna «nullvisjonen». Null døde og null skadde i trafikken! Det er målet. Det fraviker vi ikke! Jeg er overbevist om at bedre veger vil redusere tallet på drepte i trafikken. Men skal vi nå nullvisjonen, må hver enkelt sjåfør òg ta ansvar ved å kjøre rusfritt, holde fartsgrensen og bruke bilbelte. Mennesker skal ikke dø langs våre veger. De skal ikke bli alvorlig lemlestet og skadet. Det finner vi oss ikke i. Slik holdning må vi ha - ingen av oss har noen å miste! sier  Anne Karin Torp Adolfsen.