Navnet blir Innlandet

Hedmark og Oppland blir Innlandet fylkeskommune, slik fylkestingene har vedtatt.
Sist oppdatert 06.04.2018
Mjøsbrua med utsikt mot Biri.

Regjeringen har i dag lagt fram forslag til navn på de nye fylkene som etableres fra 1. januar 2020.

Regjeringens forslag til endringer i inndelingslova inneholdt ingen store overraskelser. Forslagene er i tråd med det som er vedtatt i de ulike fylkene.

- Navnet er dekkende

Fylkesrådsleder i Hedmark Per-Gunnar Sveen er fornøyd med regjeringens framlegg.

- Jeg er glad for at regjeringen følger opp vedtakene i våre to fylkesting og foreslår at navnet blir Innlandet fylkeskommune. Vi har ønsket et nytt felles navn, og Innlandet har i mange sammenhenger vært i bruk over noe tid, og det er dekkende for hele den nye store regionen. Vi er det eneste fylket uten kyst og det navnet Innlandet gir derfor god mening, sier fylkesrådsleder i Hedmark, Per-Gunnar Sveen.

Seks nye fylkesnavn

Bestemmelsen omfatter sammenslåingen av fylkeskommunene Vest-Agder og Aust-Agder, Buskerud, Akershus og Østfold, Telemark og Vestfold, Hordaland og Sogn og Fjordane, Oppland og Hedmark samt Troms og Finnmark.

Regjeringen foreslår at de seks nye fylkene skal ha følgende navn:
Innlandet, Viken, Vestfold og Telemark, Agder, Vestland, Troms og Finnmark eller Romsa ja Finnmárku eller Tromssa ja Finmarkku. Videre foreslås det at Trøndelag fylke skal få et samisk parallellnavn, Trööndelage.

– Det nye navnet blir viktig når fylkeskommunene skal bygge en ny felles identitet. Hensynet til det kommunale selvstyret har veid tungt, men vi har også gått nøye gjennom Språkrådets anbefalinger om navnevalg. Når fylkeskommunene er blitt enige om et nytt navn og valgt skrivemåte, har dette vært avgjørende for regjeringen, sier kommunal- og moderniseringsminister Monica Mæland.

Proposisjonen om fylkesnavn

Les mer om sammeslåingsprosessen på innlandetfylke.no