Seminar om rapping

Rapping er en gammel teknikk brukt på husvegger på Hedmarken. Hedmark fylkeskommune er verkskap for et seminar 9. mai 2019.
Sist oppdatert 03.04.2019

Hovedbygningen på Mølstad østre er rappa på langsidene. Sørsida har beholdt gammel og tradisjonell rapping, men er overmalt med moderne maling. Nordsida som vises på bildet under ble forsøkt utbedra i 1952 og ca 1993, men med murpuss og moderne maling. Dette har ført til råte i tømmeret.

Hedmark fylkeskommune inviterer til seminar på gården for å samle erfaringer fra rapping, diskutere og undersøke bygningen. Seminaret er gratis.

Mølstad østre har adresse Mølstadvegen 118,  2350 Nes på Hedemarken.

 

Påmelding til agnethe.jovall@hedmark.org /tlf: 99490087 innen 2. mai.

 

Program

Kl. 9.00: Kaffe og velkommen. Gardbruker forteller litt om bygningen.

Kl. 09.15: Espen Marthinsen fra Nittedal arbeider med ulike typer muring med tradisjonelle materialer og teknikker. Har erfaring med eget firma MURING, og er nå ansatt hos Forsvarsbygg.

- Forteller om forberedelse før rapping, slik som uttak av leire med ulike kvaliteter, forbehandling og blanding. Diskusjon.

Kl. 10: Tore Granmo er en av få som jobber praktisk med rapping og tradisjonell brenning av kalk. Kvelden før skal han sette prøver av leirrapp på nordveggen slik at vi kan undersøke prøvene på seminaret.

- Forteller om lesking, blanding av kalk i leire og påføring av kalkmaling. Diskusjon.

Kl. 10.30: Ut og se på veggene

Kl. 11: Granmo forteller om prøvene på veggen og hvordan han ønsker å rappe veggen. Diskusjon.

Kl. 11.30. Håkon Marius Kvæken har lang erfaring som eier av rappa bygning på gården Berg Vestre i Løten. Flere forsøk på rapping har ikke vært vellykka.

- Kvæken forteller om hvordan det er å eie en rappa bygning. Vi diskuterer hvordan få rappinga og kalkmalinga til å sitte på veggene.

Kl. 12.30: Formiddagsmat

Kl. 13.00: Johannes Riesterer har spesialisert seg på å bygge med leire og finske masseovner. Firmaet hans heter Johannes Eld och Lera AB, og han driver mye med formidling.

- Riesterer vil vise bilder av rapping som han har utført i Sverige og Finland, og påføre en prøve av leire på husveggen.

 

Kl. 14.00 – 15.00: Befaring til den rappa husmannsstua «Stensrud» under Nedre Vien på Helgøya.