Spennende på Midt i matfatet

- Det er både koselig å spennende å være på Midt i matfatet, var seks 9.-klassinger fra Løten ungdomsskole enige om. Sammen med 1 800 andre elever og lærere besøkte de Vikingskipet fredag.
Sist oppdatert 21.09.2018
Mia Lødemel Engen, Helene Storåsen Lindstad, Karoline Johnsen Brenden, Tonje Bjørtomt, Silje Kristin Stensen og Emliie Johnsen Brenden.
Mia Lødemel Engen, Helene Storåsen Lindstad, Karoline Johnsen Brenden, Tonje Bjørtomt, Silje Kristin Stensen og Emliie Johnsen Brenden går i 9. klasse på Løten ungdomsskole. De er usikre på om de ønsker å velge en utdanning innenfor mat, matproduksjon eller landbruk. Foto: Marit Thobiassen Strande

Selv om de syntes det var interessant å lære mer om matproduksjon, er ingen av de seks jentene som foreløpig vurderer å utdanne seg innenfor de fagene de ble presentert for i forbindelse med mat- og landbruksfestivalen.

- Vi har ikke bestemt oss ennå, var svaret fra jentene.

Mange karrieremuligheter

Målet med å invitere 9.-klassingene i fylket til Midt i matfatet, er blant annet å introdusere dem for hvilke utdanningsmuligheter og jobber som finnes innenfor mat, matindustri og landbruk.

Flere av de videregående skolene i fylket var representert på stand. Automasjon ved Ringsaker videregående skole viste fram maskiner som skal bidra til å automatisere arbeidsoppgaver. På den mer kuriøse siden viste de fram en helautomatisk kaffetrakter de selv har konstruert.

Service og samferdsel ved samme skole fulgte grupper av elever rundt fra stand til stand.

Flambering og quiz

Hos restaurant- og matfag ved Storhamar videregående skole skulle elevene smake på tre ulike væsker og gjette på hva det var de smakte. I tillegg viste noen elever fram teknikken flambering.

Jønsberg videregående skole hadde med seg dyr. I tillegg utfordret de 9.-klassingene til en quiz om naturbruk.

Elever ved Hamar katedralskole hadde bidratt til materiale 9.-klassingene skulle bruke i forkant for å forberede seg til mat- og landbruksfestivalen.

Finn ut mer om Midt i matfatet

1. Konrad Østeberg går på Jønsberg videregående skole, og han fortalte hva han synes er bra med utdanning i naturbruk. Intervjuer er Thomas Mølstad. Bak står Jon Kristiansen, regiondirektør for NHO Innlandet.

2. På standen til Storhamar videregående skole fikk elevene utfordret smaksløkene sine.

3. Ringsaker videregående skole viste fram den helautomatiserte kaffetrakteren de har kontruert selv.

4. Jønsberg videregående skole hadde som tidligere år med seg dyr. Det var populært å få komme inn i innhegningen og kose litt med kyrene.

5. Om lag 1800 elever og lærere var innom mat- og landbruksfestivalen i løpet av fredag formiddag.