Tar deler av læretida i utlandet

Internasjonalt servicekontor for Hedmark og Oppland har aldri sendt så mange lærlinger til utlandet på en gang som de gjør i høst.
Sist oppdatert 20.06.2018
Håkon Karlstad og Ann Jeanette Aasen
Håkon Karlstad fra Skreia og Ann Jeanette Aasen fra Søndre Land gleder seg til å tilbringe 14 uker av læretiden i Bournemouth. Foto: Marit Thobiassen Strande

Håkon Karlstad fra Skreia og Ann Jeanette Aasen fra Søndre Land er 2 av de 34 lærlingene som skal ta deler av læretiden i utlandet i høst. Begge reiser til Bournemouth, men de er lærlinger i ulike fag. Håkon er lærling i barne- og ungdomsarbeiderfaget, mens Ann Jeanette er lærling i helsefag.

- Jeg har lyst til å se hvordan de jobber i andre land sammenliknet med Norge, sier Ann Jeanette.

Håkon mener dette er en sjanse man bare ikke kan la gå fra seg.

- I tillegg til å få opplevelser fra jobblivet, får vi også opplevelser fra en annen kultur, sier han.

- Juvel på CV-en

Lærlingene og veilederne møttes på fylkeshuset i Hamar onsdag både for å få informasjon, men også for å bli kjent med de andre som skal reise til samme sted.

Gry Vist ved Internasjonalt servicekontor mener utenlandsoppholdet kan gi ungdommene et fortrinn i arbeidslivet når de er tilbake.

- Dere får en liten juvel på CV-en som ikke alle andre har, sa hun til lærlingene.

Alle lærlingene som drar har allerede lærekontrakt med en bedrift i Norge. 14 uker av  læretiden tilbringer de i en bedrift i Europa.

Mange personer i fylkestingsalen

Lærlinger i mange fag

I høst er det mange fra helsefag og barne- og ungdomsfag. Dessuten er det lærlinger i kontorfag, salg, IKT, murerfag, dataelektroniker, tømrer, produksjonstekniker, reiseliv, konditor, bilskade og bilmekaniker.

Lærlingene fordeles på seks byer i seks land: Bournemouth i England, Cork i Irland, Alghero i Italia, Barcelona i Spania, Freiburg i Tyskland og Graz i Østerrike.

For at lærlingene lettere skal kunne kommunisere med de andre på arbeidsplassen, får de språkkurs i begynnelsen av oppholdet.

Oppholdet i utlandet finansieres av Erasmus+, EUs program for utdanning, opplæring, ungdom og idrett.

Internasjonalt servicekontor er et samarbeidsprosjekt mellom Hedmark fylkeskommune og Oppland fylkeskommune. Kontoret begynte sin virksomhet i 2002 etter initiativ fra Gjøvik Næringsråd og Opplæringskontoret for håndverks- og industrifag på Gjøvik.

Internasjonalt servicekontor