Vær trygg med sikkerhetsbelte på bussen!

Flere tusen skolebarn i Hedmark bruker buss til skolen. Det er viktig at alle bruker sikkerhetsbelte på bussen!
Sist oppdatert 16.08.2018
Eida Helene Solbraa og Fredrik Solbraa bruker belte i buss. Sjåfør Perparim Sejdaj.
Eida Helene Solbraa (10) og Fredrik Solbraa (7) kjører buss til skolen. De bruker sikkerhetsbelte, noe sjåfør Perparim Sejdaj er glad for. Foto: Marit Thobiassen Strande

- Det er trygt å kjøre buss, men hvis uhellet først er ute, er det viktig å være sikret så godt som mulig, sier Marianne Mittet Solbraa i Trygg Trafikk.

Hun er opptatt av at foreldre lærer barna at de skal bruke sikkerhetsbelte i bussen og at de går foran som gode eksempler.

- Det er utenkelig å sette seg i en bil uten å ta på bilbelte. Det må bli like naturlig at vi tar på oss belte i bussen også, sier Anne Karin Torp Adolfsen, fylkesråd med ansvar for samferdsel.

Påbudt å bruke belte

Det er påbudt å bruke sikkerhetsbelte i bussen, og det er sjåførens ansvar å passe på at alle følger påbudet. Men det er vanskelig å holde oversikten over hele bussen, innrømmer sjåfør Perparim Sejdaj.

- Det hender jeg later som om jeg har en lampe foran hos meg som lyser fordi noen ikke har på belte. Jeg stopper bussen og sier jeg ikke kan kjøre før alle tar på sikkerhetsbelte. Da hører jeg alltid minst ett klikk som avslører at noen etternølere skynder seg å ta det på, sier han og ler.

Marianne Mittet Solbraa fra Trygg Trafikk,  Cathrine Glomsvoll fra Hedmark Trafikk, fylkesråd Anne Karin Torp Adolfsen, bussjåfør Perparim Sejdaj, Jan Erik Greve-Løberg i politiet og skoleelevene Fredrik Solbraa og Eida Helene Solbraa er enige om at alle må bruke belte i bussen. Foto: Marit Thobiassen Strande

Viktig med informasjon

Selv om politiet og Statens vegvesen har gjennomført noen kontroller på bruk av belter på skolebuss, mener Jan Erik Greve-Løberg i politiet at det er bedre å informere enn å straffe dem som ikke bruker belte.

- Det viktigste er godt forebyggende aktivitet, sier han.

Det er Solbraa helt enig i. Derfor samarbeider Hedmark Trafikk, Statens vegvesen og Trygg Trafikk om en bussvettkampanje.

- Det er hyggeligere å belønne dem som oppfører seg ordentlig, enn å straffe dem som ikke gjør det, sier hun.

Noen tall

Skoleåret 2017/2018 var det totalt cirka 11 600 elever med rett til skyss. 8 000 av disse gikk i grunnskolen, 3 600 gikk på videregående skole.

Hedmark Trafikk kjører cirka 7 millioner kilometer med skoleskyss. Dette tilsvarer 175 ganger rundt jorda.